Akútne interkurentné ochorenie (viróza, tráviace problémy, horúčka) predstavuje u pacienta s diabetes mellitus (DM) stresovú situáciu so zvýšenou sekréciou kontraregulačných hormónov, zníženou pohybovou aktivitou a zvýšenou hladinou glykémie, napriek zníženému príjmu potravy alebo vracaniu či nauzey počas takéhoto ochorenia. V záujme predchádzania rozvoja diabetickej ketoacidózy, hyperosmolárneho hyperglykemického stavu alebo hypoglykémie, by mal byť pacient edukovaný, že v prípade akútneho ochorenia je potrebné časté monitorovanie glykémie (každú 1 - 3 hodinu, podľa typu ochorenia) a ketolátok v moči (každé 2–4 hodiny, resp. vždy pri močení) alebo v krvi. Vždy je vhodné skontaktovať sa so svojím diabetológom. Dôležitým údajom pre lekára bude, či je pacient schopný príjmu potravy, resp. či pociťuje nevoľnosť alebo opakovane zvracia.
Čítať viacKašeľ, nádcha, zvýšená teplota či dokonca horúčka? Neobchádzajú bohužiaľ ani diabetikov. Jeseň a koniec zimy je obdobím častejších infekcií dýchacích ciest, letné mesiace dávajú príležitosť črevným nákazám. Choroba je všeobecne pre organizmus stres a stres je sprevádzaný inzulínovou rezistenciou. Diabetici túto situáciu často popisujú, akoby im inzulín prestával „fungovať“. Na inzulínovej rezistencii sa podieľajú hormóny a pôsobky, ktoré sa uvoľňujú pri zápalovom procese. Diabetik nemá na výber.
Čítať viacZdravá výživa je základnou a neoddeliteľnou súčasťou liečby diabetes mellitus všetkých typov a prediabetických rizikových syndrómov, ale tiež prevencie diabetes melllitus 2. typu, ako aj komplikácií diabetu. Racionálna výživa spolu s ozdravením životného
Čítať viacK návrhu jedálneho lístka pristupujeme individuálne. Viac sa dočítate v článku...
Čítať viacRiziko infekcií a infekčných ochorení vrátane COVID-19 ako aj ťažšieho priebehu tohto ochorenia je u pacientov s diabetes mellitus zvýšené, pričom konečné riziko závisí od veku, sprievodných chronických ochorení ale aj od stavu glykemickej kontroly, stavu imunitného systému, s čím súvisí aj stav nutrície (výživy) a dostatok fyzickej aktivity.
Čítať viacSúčasná pandémia COVID-19 zasahuje nielen do možností pacienta realizovať režimové a diétne odporúčania, ale významne ovplyvňuje aj bežnú dennú lekársku starostlivosť.
Čítať viacPodľa štatistík z Číny je u pacientov s diabetes mellitus zvýšené riziko ťažšieho priebehu vrátane úmrtia na ochorenie COVID-19. Pacienti a lekári, ktorí ich liečia, by preto mali dôsledne dodržiavať najnovšie pokyny a rady odborníkov. Väčšina zdravotníckych odporúčaní týkajúcich sa COVID-19 uvádza diabetes ako jednu z vysoko rizikových kategórií pre toto ochorenie, a to pravdepodobne preto, že údaje pochádzajúce z Číny, kde bola táto choroba prvýkrát hlásená, naznačujú zvýšenú mieru úmrtia pacientov s ochorením COVID-19, ktorí mali cukrovku. COVID-19 je závažnejšie ochorenie než sezónna chrípka. Pre osobnú prevenciu však platia obdobné odporúčania ako pri chrípke.
Čítať viacCOVID-19 and Angiotensin Drugs: Help or Harm? Sue Hughes Medscape, 25. marec, 2020 (voľný preklad) https://www.medscape.com/viewarticle/927542?nlid=134689_3044&src=WNL mdplsnews_200327_mscpedit_diab&uac=72369FV&spon=22&impID=2326416&faf=1#vp_3
Čítať viac