Liečba v tabletkách

Pokiaľ na úspešné zvládnutie ochorenia nestačí úprava životosprávy, musí začať pacient užívať antidiabetické lieky v tabletkách - perorálne antidiabetiká. Ich úlohou je ovplyvňovať hladinu cukru niektorým z nasledujúcich spôsobov:

  • stimulovať uvoľňovanie inzulínu v pankrease
  • zvýšiť schopnosť organizmu využívať inzulín, ktorý produkuje pankreas
  • znižovať produkciu glukózy v pečeni
  • spomaľovať trávenie cukrov v čreve

Predpokladom je, že pankreas aspoň čiastočne funguje. Často sa predpisuje kombinácia viacerých liekov s rôznym účinkom. Cieľom liečby je znižovať hladinu cukru k normálnym hodnotám bez toho, aby bolo nutné dodávať telu inzulín.

 

Hladinu glukózy upravujú antidiabetiká rôznymi spôsobmi a podľa toho ich delíme na:

  1. Stimulátory sekrécie inzulínu – podporujú vylučovanie inzulínu z pankreasu
  2. Liečivá zvyšujúce citlivosť na inzulín – zvyšujú schopnosť organizmu využívať inzulín, ktorý sa tvorí v pankrease
  3. Inhibítory alfa-glukozidázy – spomaľujú vstrebávanie cukrov v čreve
  4. Inhibítory DPP-IV – stimulujú vylučovanie inzulínu v závislosti od hodnoty cukru v krvi

 

Inzulín

Inzulín sa využíva pri liečbe všetkých pacientov s diabetom 1. typu a u tých di abetikov 2. typu, ktorým liečba tabletkami nestačí na kompenzáciu ochorenia.

Pri liečbe cukrovky 1. typu je dodanie inzulínu, teda látky, ktorá v organizme chýba, život zachraňujúcim procesom. Najosvedčenejším a najbezpečnejším spôsobom podávania inzulínu je jeho injekčné podávanie do podkožia. Inzulín sa podáva pomocou špeciálnych  tzv. inzulínových pier alebo pomocou inzulínovej pumpy. Pichanie inzulínu je prakticky bezbolestné. Ihly sú veľmi tenučké a postupne si na pichanie zvykne každý pacient, dokonca aj detskí pacienti sú schopní sa veľmi rýchlo naučiť samy si pichať inzulín.


Odporúčané články

Bariéry v liečbe diabetes mellitus 2. typu

Bariéry v liečbe diabetes mellitus 2. typu

Diabetes mellitus 2. typu je chronické ochorenie s postupným rozvojom makrovaskulárnych a mikrovaskulárnych komplikácií.

Čítať viac