Diabetik a stravovanie

Dá sa povedať, že diabetes 2. typu a obezita sú spojené nádoby. Väčšina diabetikov  tohoto typu trpí obezitou, a naopak väčšina ľudí s obezitou má cukrovku 2. typu alebo k nej speje.  V minulosti bola diéta jedinou liečebnou metódou cukrovky. Aj dnes, keď existujú účinné metódy liečby, diétne opatrenia výrazne ovplyvňujú liečebné výsledky. Nie je to však diéta v pravom zmysel slova, v podstate ide o regulované stravovanie. To znamená regulovaný, približne rovnaký prívod sacharidov a energie v jednotlivých jedlách. Pri normálnej hmotnosti pacienta je jedlo rozložené v priebehu dňa podľa  jeho zvyklostí. Vhodné je podávať jedlo 6x denne. Rozloženie jedál do viacerých dávok totiž vedie k nižšiemu výkyvu glykémie po jedle. Predpokladom  správneho stravovania sú dobré znalosti pacienta o obsahu sacharidov v jednotlivých potravinách a glykemickom indexe potravín.

Dlhodobo zvýšená glykémia znamená riziko vzniku aterosklerózy. Odporúča sa preto obmedziť v strave živočíšne tuky, menej soliť, nefajčiť.  Vhodné je preferovať zdroje vlákniny (zelenina, strukoviny, cereálie), často zaradzovať do jedálničku ryby a používať kvalitné rastlinné oleje.

Na zníženie hmotnosti sa odporúča nízkotučná redukčná diéta bohatá na bielkoviny, vlákninu rozpustnú i nerozpustnú, vitamíny a minerálne látky. Redukčnú diétu  pri obezite treba zostaviť individuálne, najlepšie v spolupráci s nutričným terapeutom. Výživa musí byť vyvážená, dodať telu všetky potrebné živiny, vitamíny a minerálne látky a musí viesť k postupnej a trvalej redukcii hmotnosti. Využívajú sa v nej potraviny s nízkym glykemickým indexom, potraviny bohaté na vlákninu, dodržuje sa a sleduje vhodný a dostatočný pitný režim. Strava má byť pestrá a chutná. Ide o dlhodobú  úpravu stravy, pravidlá stravovania platia pre diabetika celý život.

 Strava diabetika 2. typu, najmä s nadváhou či obezitou:

  • Jesť pravidelne a častejšie malé porcie vhodného jedla. Posledné jedlo sa má podávať najneskôr dve, ale radšej tri hodiny pred spánkom
  • Klásť dôraz na dostatočné množstvo bielkovín
  • Obmedziť tuky (najmä živočíšne)
  • Prijímať vlákninu, vitamíny a minerálne látky
  • Dbať na nízky glykemický index u sacharidov

Dôležitá je kuchynská úprava. Mäso nesmie byť smažené, vhodné je varenie, dusenie, pečenie bez tuku.

Tuky samozrejme patria do redukčnej diéty, sú jednou zo základných živín a nositeľmi vitamínov rozpustných v tukoch. Živočíšnych tukov  je dostatok v potravinách bielkovinového charakteru (mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajcia), stravu  je preto zdravšie doplniť malým množstvom kvalitných, najlepšie jednodruhových rastlinných olejov (repkový, olivový, slnečnicový). Pre obsah cholesterolu a obsah nasýtených mastných kyselín sú nevhodné maslo, masť, slanina, škvarky a podobne.

Sacharidy sú ďalšou nevyhnutnou živinou. Vyberať treba také, ktoré majú nízky glykemický index a okrem energie dodajú aj ďalšie dôležité zložky potravy. Napríklad bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Do jedálničku preto treba zaraďovať celozrnné pečivo, strukoviny, celozrnnú ryžu a cestoviny, zemiaky, zeleninu, ovocie.

Vláknina je dôležitou súčasťou jedálnička. V žalúdku zväčší svoj objem, spomaľuje jeho vyprázdňovanie a tým sa spomaľuje i vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Glykémia je tak stabilnejšia. Vláknina zväčšuje objem stolice a urýchľuje jej pohyb, znižuje vstrebávanie tukov a cholesterolu, tvorí vhodné prostredie a je potravou baktérií hrubého čreva, ktoré potlačujú rast hnilobných baktérií. Nerozpustná vláknina sa nachádza v ľanových semenách, šupkách ovocia a zeleniny, otrubách, hubách, strukovinách, pohánke, celozrnnom pečive. Rozpustná vláknina je v ovocí, zelenine a obilninách. Doporučený denný príjem vlákniny je 30-35 g, priemerná spotreba u nás je 15-20 g. Pre splnenie príjmu sa odporúča dopĺňať vlákninu z prírodných zdrojov, nie z doplnkov.

Výhodné je do jedálničku zaraďovať potraviny s nižším glykemickým indexom. Sú to sacharidové potraviny. Všeobecne sa dá povedať, že čím je sacharidová potravina jednoduchšia a jemnejšia, tým vyšší glykemický index má (biele pečivo, zemiaková kaša). Nízky glykemický index  má naopak celozrnné pečivo, celozrnná ryža, strukoviny, celé zemiaky, zelenina. Potraviny s vysokým glykemickým indexom sa rýchlo rozkladajú a v podobe glukózy sa dostávajú vo väčšom množstve  a naraz do krvného riečiska. Ak bunky nepotrebujú všetku glukózu ako zdroj energie, je nadbytočná glukóza pomocou inzulínu uložená vo forme tuku do tukových buniek. Potraviny s nižším glykemickým indexom sa trávia pomalšie a postupne. Nezvyšujú rýchlo a prudko hladinu krvného cukru a bunky ich postupne využijú ako zdroj energie. Glykemický index znižuje kombinácia sacharidov s inou živinou – bielkovinami alebo tukmi, kombinácia s vlákninou, ochutenie octom. Glykemický index znižuje tiež vhodná tepelná úprava (nie kašovitá, príliš mäkká). Potraviny s nižším glykemickým indexom nerozkolíšu hladinu krvného cukru a zasýtia na dlhšiu dobu.

 

Diabetická diéta – zlaté pravidlá

  • Je to strava zdravého človeka s primeranou energetickou a výživovou hodnotou.
  • Diabetici sú liečení inzulínom, niektorí PAD a iní len úpravou stravy
  • Diabetik by sa mal zorientovať medzi potravinami a vedieť, aký vplyv majú potraviny na jeho glykémiu a ktoré mu glykémiu nezvýšia.
  • Preto počítajú SJ (sacharidové jednotky) v jedle.
  • Strava diabetika nie je len o SJ, ale aj o prijme ostatných živín, ktoré zabezpečujú energiu.
  • Je to strava, ako by sa mal stravovať aj zdravý človek.

 

Diabetické potraviny – s mierou

  • Aj Dia potraviny je potrebné započítať do počtu SJ v jedle, aj keď sú pripravené s náhradným sladidlom.
  • Diabetik s nadváhou aj Dia sladkosti má obmedziť, ako aj diabetik s primeranou TH pri vyššej glykémii
  • Vhodnejšie je zameniť sladkostí za primeranú porciu neprezretého ovocia, orechy a oriešky
  • Každú potravinu započítať do počtu SJ v jedle.

 

Aké náhradné sladidlá môže použiť diabetik:

GI – Glykemický index

SJ – Sacharidová jednotka

  • STÉVIU – je 300 x sladšia, GI 0, SJ 0
  • BREZOVÝ CUKOR (xylitol) – GI 7, 1 SJ = 16 g – je rovnako sladký ako stolový cukor. Nie je vhodný do kysnutého pečiva. Vo väčšom množstve môže spôsobiť problémy.
  • SIRUP AGÁVE a trstinová melasa - GI 27,
    • 1 SJ = 10 - 13 g – sú sladšie ako cukor
  • KOKOSOVÝ CUKOR – GI 35, 1 SJ = 11 g
    • je rovnako sladký ako stolový cukor ale má nižšiu energetickú hodnotu (na 10 g 32 kcal).
  • Repný cukor – GI 68, 1 SJ 10 g
  • MED – GI 90, 1 SJ 13 g

Odporúčané články

Postup pri zostavovaní jedálneho lístka podľa pravidiel racionálnej výživy

Postup pri zostavovaní jedálneho lístka podľa pravidiel racionálnej výživy

K návrhu jedálneho lístka pristupujeme individuálne. Viac sa dočítate v článku...

Čítať viac
Nordic Walking je šport pre všetkých

Nordic Walking je šport pre všetkých

Severská chôdza láka stále viac ľudí. Mnohí si myslia, že na Nordic Walking potrebujú iba špeciálne palice, to však nestačí. Len pravidelným praktizovaním správnej techniky dokážete získať mnohé zdravotné benefity.

Čítať viac
Príklad jedálneho lístka pre stravovanie diabetika 15 SJ

Príklad jedálneho lístka pre stravovanie diabetika 15 SJ

Stravovací režim diabetika 2.typu 1500 kcal_15SJ

Čítať viac