Zdravá výživa je základnou a neoddeliteľnou súčasťou liečby diabetes mellitus všetkých typov a prediabetických rizikových syndrómov, ale tiež prevencie diabetes melllitus 2. typu, ako aj komplikácií diabetu. Racionálna výživa spolu s ozdravením životného
Čítať viacK návrhu jedálneho lístka pristupujeme individuálne. Viac sa dočítate v článku...
Čítať viacRiziko infekcií a infekčných ochorení vrátane COVID-19 ako aj ťažšieho priebehu tohto ochorenia je u pacientov s diabetes mellitus zvýšené, pričom konečné riziko závisí od veku, sprievodných chronických ochorení ale aj od stavu glykemickej kontroly, stavu imunitného systému, s čím súvisí aj stav nutrície (výživy) a dostatok fyzickej aktivity.
Čítať viacSúčasná pandémia COVID-19 zasahuje nielen do možností pacienta realizovať režimové a diétne odporúčania, ale významne ovplyvňuje aj bežnú dennú lekársku starostlivosť.
Čítať viacPodľa štatistík z Číny je u pacientov s diabetes mellitus zvýšené riziko ťažšieho priebehu vrátane úmrtia na ochorenie COVID-19. Pacienti a lekári, ktorí ich liečia, by preto mali dôsledne dodržiavať najnovšie pokyny a rady odborníkov. Väčšina zdravotníckych odporúčaní týkajúcich sa COVID-19 uvádza diabetes ako jednu z vysoko rizikových kategórií pre toto ochorenie, a to pravdepodobne preto, že údaje pochádzajúce z Číny, kde bola táto choroba prvýkrát hlásená, naznačujú zvýšenú mieru úmrtia pacientov s ochorením COVID-19, ktorí mali cukrovku. COVID-19 je závažnejšie ochorenie než sezónna chrípka. Pre osobnú prevenciu však platia obdobné odporúčania ako pri chrípke.
Čítať viacCOVID-19 and Angiotensin Drugs: Help or Harm? Sue Hughes Medscape, 25. marec, 2020 (voľný preklad) https://www.medscape.com/viewarticle/927542?nlid=134689_3044&src=WNL mdplsnews_200327_mscpedit_diab&uac=72369FV&spon=22&impID=2326416&faf=1#vp_3
Čítať viacZákladné pravidlá u pacientov s diabetes mellitus 1. typu resp. pacientov liečených inzulínom. (Odporúčania sú všeobecné a môžu sa medzi individuálnymi pacientmi líšiť. V lekárskej praxi sa riadime komplexnejšími prístupmi, ktoré vyžadujú hlbšie znalosti).
Čítať viac