Cesta k dosiahnutiu poklesu hmotnosti u pacientov s diabetes mellitus 2. typu

 

Obézny diabetik často počúva od svojho lekára ako aj od svojich najbližších, aby so sebou niečo robil, aby zmenil stravu a aby sa viac pohyboval. Obézny pacient to vníma ako neustálu traumatizáciu a zásah do osobnej zóny. Najhoršou radou je nevyžiadaná rada, preto je rozhodujúce osobné rozhodnutie o zmene.

Rozhodnutie o zmene

Rozhodnutie o zmene je prvým krokom. Vtedy každá rada padne na úrodnú pôdu. Ide o osobné rozhodnutie, vytrvalosť, vlastnú zodpovednosť. Musí sa nadobudnúť presvedčenie, že to chcem ja. Je to moja aktivita. Som sám za ňu zodpovedný. Nehľadám zástupné problémy. Neprenášam zodpovednosť za seba na okolie. Rozhodnutia sa netreba báť. Ak ľudia vidia na Vás zmenu, radšej ju nechcú. Ľudia nemajú rady zmeny. Váš úspech im môže pripomínať vlastné zlyhania. Niekedy pristupuje aj obava partnera o vzťah, pretože kto schudne je zrazu atraktívnejší, sebavedomejší, plný energie.

Prečo sa zvyšuje hmotnosť?

Vedeli ste, že za posledných 40 rokov sa zvýšil príjem energie v jedle o 23 %, ale pohybujeme sa až štyrikrát menej? Platí zákon zachovania hmoty a energie: energiu prijímame v jedle a odovzdávame v pohybe. Je to univerzálny zákon fyziky. Kto chce chudnúť, prijíma ho a chápe ho. Každé jedlo má v sebe energiu. Z ničoho iného sa nepriberá, iba z jedla. Na každej potravine je uvedený obsah energie. Spoznajte potraviny podľa toho, koľko energie majú v sebe. Nevarte pre seba inak a pre rodinu inak. Veď zdravá strava je len jedna.

Pohyb

Energia sa odovzdáva v pohybe. Pri rozličných aktivitách odovzdávame rozličnú veľkosť energie. Pri varení a žehlení sa odovzdá oveľa menej energie ako pri chôdzi v lese alebo pri plávaní. Chudnutie sa spája s cielenou aktivitou. Cielená pohybová aktivita je taká, ktorá sa cielene vykonáva. Pravidelný pohyb má význam aj v prevencii cukrovky 2. typu. V štúdii, sledujúcej ženy, ktoré sa venovali fyzickej aktivite aspoň 7 hodín týždenne v porovnaní so ženami, ktoré cvičili menej ako 30 minút týždenne, sa riziko cukrovky znížilo takmer o 40 %. Po intenzívnej zmene životného štýlu sa výskyt cukrovky po 3 rokoch znížil až o 60 %. Zvýšenie fyzickej aktivity účinkovalo v prevencii cukrovky nezávisle od zmeny hmotnosti či výživy. Aj jednorazové cvičenie má pozitívny vplyv na zlepšenie citlivosti na inzulín, a to aj u obéznych prediabetikov a diabetikov. Účinok pohybu odznieva v priebehu 48–72 hodín po jeho ukončení. Ukazuje sa, že pravidelný pohyb v dávke vyššej ako 150 minút za týždeň má významný vplyv na metabolickú kontrolu. Silové a aeróbne cvičenie má na zlepšenie glykemickej kontroly a zníženie kardiovaskulárneho rizika porovnateľný vplyv. Dôležitejšie ako typ aktivity je jej pravidelnosť a intenzita.

Stravovanie obézneho diabetika

Hlavným cieľom liečby obezity je získanie aktívnej snahy pacienta na liečbe a stanovenie realistického cieľa ako záväzku pacienta s konkrétnym cieľom poklesu hmotnosti. Cieľom liečby obezity je redukcia hmotnosti o 5-10 % a udržanie tejto hmotnosti. Dietoterapia zohráva kľúčovú úlohu v dosiahnutí liečebných cieľov. Zmena v stravovaní je nevyhnutná a musí byť zásadná. Liečba obéznych je vždy založená na navodení negatívnej energetickej bilancie, kde príjem energie je menší než jej výdaj. Znížením energetického príjmu o 500-1 000 kcal sa dosiahne zníženie hmotnosti 0,5-1 kg za týždeň. Zníženie energetického príjmu o 15 – 30 % oproti bežnému energetickému príjmu je u pacienta so stabilizovanou hmotnosťou dostatočné a primerané. Nedokázalo sa, že rozličné diéty boli lepšie ako klasická nízkoenergetická strava. Zníženie energetického príjmu sa najjednoduchšie docieli zvýšením objemu zeleniny v strave. Platí pravidlo polovice. Pol taniera má byť zelenina a zvyšná polovica sa znova rozdelí na polovicu (sacharidy a bielkoviny).

Pravidlo polovice graficky

Množstvo energie prijatej v strave si viete vypočítať: príjem energie = 20x hmotnosť v kg x index námahy - 500. Výsledok je v kcal. Index námahy: sedavý spôsob života (1,3), kombinovaný spôsob života (1,5).

Základné princípy stravovania – desatoro pre úspech

  1. Náhrada sladených nealkoholických nápojov bezkalorickou tekutinou.
  2. Vylúčenie konzumácie sladkých výrobkov ako sušienky, koláče, torty. Výnimkou je hypoglykémia. Výrazné obmedzenie konzumácie pečiva a chleba.
  3. Nesladiť bielym (stolovým) cukrom, hnedým (trstinovým) cukrom alebo medom. Je vhodné a aj bezpečné používať umelé, neenergetické sladidlá (aspartam (E951), acesulfam K (E950), cyklamát (E952), sacharín (E954), stéviu (E960) alebo sukralózu (E955), ktoré sú neenergetické a nezapočítavajú sa do denného príjmu cukrov. Nahrádzajú chuť cukru. Sladidlá s energetickou hodnotou, náhradné cukry sorbitol (E420), manitol (E421), brezový cukor - xylitol (E967), ale aj ovocný cukor – fruktóza, sú kalorické, ale zvyšujú glykémiu pomalšie ako stolový cukor – sacharóza.
  4. Vylúčenie príjmu alkoholu, najmä piva a destilátov. V prípade spoločenskej nevyhnutnosti je vhodný pohár suchého červeného vína. Pivo obsahuje veľa sacharidov, čo zapríčiňuje jeho vysokú kalorickú hodnotu. Destiláty obsahujú väčšie percento alkoholu, ktorý je sám o sebe takmer dvojnásobne kalorický v porovnaní so sacharidmi.
  5. Nekonzumovať jedlo pomedzi hlavné jedlá alebo medzijedlá (desiatu, olovrant, druhú večeru). Nekupovať si malé občerstvenia v priebehu dňa.
  6. Naberajte si iba raz a v primeraných množstvách. Nedokladať si.
  7. Ovocie je vhodné. Je však potrebné započítať ho do energetického príjmu.
  8. Konzumácia zeleniny. Má veľký objem a málo energie. Zároveň žuvanie a tým aj trvanie jedenia je dlhšie.
  9. Pripravte si zoznam potravín na nákup a pri nákupe ho dodržať. Nekupujte nezdravé potraviny. Ak ich kúpite, neskôr ich aj zjete. Pri nákupe nerobte kompromisy.
  10. Jedálniček si zostavujte s dodržaním zásad racionálneho stravovania podľa kníh pre diabetikov autorizovaných lekármi.

Typy diét

Krátkodobé diétne opatrenia

Ide o držanie prísnych diétnych opatrení v priebehu niekoľkých dní či týždňov (napr. tzv. nízkoenergetické diéty na cca 600 kcal / 2500 kJ, často skracované VLCD (very low calorie diet). Majú veľmi obmedzenú indikáciu. Po ich ukončení sa u zle edukovaného pacienta zvyčajne vracia hmotnosť na pôvodnú hodnotu. Väčšinou sa aplikujú počas 7, 14 až 30 dní. Diéta je indikovaná, ak je potreba rýchleho zlepšenia zdravotného stavu chorého ako je liečba srdcového a respiračného zlyhania u obéznych, rýchla príprava chorých k operačným výkonom alebo aj úprava kompenzácie diabetu (u diabetikov liečených inzulínom alebo PAD je nutné postupovať veľmi opatrne, najlepšie za hospitalizácie). Druhou indikáciou je spolupracujúci edukovaný pacient, ktorý sa adaptoval na nižší energetický príjem a vyčerpal svoje diétne možnosti; u neho je pravdepodobné, že dosiahnutý hmotnostný úbytok bude dlhodobo udržaný. Jedno- až dvojdňové diéty - odľahčovacie ovocné alebo zeleninové dni alebo jednodňové zaradenie VLCD diéty sú vhodné, pretože sa prelomí metabolizmus a pacient opäť redukuje hmotnosť. Tieto postupy sa používajú aj pre diabetikov, len je nutné upraviť dávky inzulínu alebo OAD. Niektorí výrobcovia dodávajú stravu vo forme prášku, z ktorého sa pripravujú nápoje, polievky, krémy s prídavkom vody alebo nízkotučného mlieka. Obsahujú bielkoviny. Účelom je zabrániť degradácii aktívnej telesnej hmoty a súčasne navodiť hmotnostný úbytok. Je vhodné ju dopĺňať dostatočným množstvom neenergetických tekutín 1,5–2,0 l/deň.

Mediteriánna diéta. Je charakterizovaná príjmom veľkého množstva rôznej zeleniny, ovocia, celozrnných obilovín, nízkotučných mliečnych výrobkov, rastlinných olejov. Obmedzuje sa príjem nasýtených tukov, transmastných kyselín, rafinovaného cukru a sodíka.

Nízkotuková diéta. Základom je zelenina s vysokým obsahom vlákniny, strukoviny, ovocie, celozrnné obiloviny, tzv. beztukové mliečne produkty, ryby, vaječný bielok. Obsah sacharidov je 70–77 % denného príjmu (vrátane 30–60 g vlákniny, 10 % tukov a 13–20 % proteínov).

Prísna nízkotuková diéta (Ornishova diéta, Pritkinova diéta). Obsah energie z tukov je znížený na 10 %. Preferuje sa zelenina, ovocie a obiloviny, strukoviny, chudé mäso a nizkotučné mliečne výrobky. Pri tejto diéte sa preukázal pozitívny účinok na glykemickú kontrolu, telesnú hmotnosť, krvný tlak aj cholesterol.

NFI (Natural Food Interactions – prirodzené interakcie potravín)

Alternatívou stravovania vedúcej k trvale udržateľnému poklesu hmotnosti je diéta založená na rastlinných zdrojoch potravy (plant based diet – PBD). NFI diéta je alternatívny stravovací režim k základnému typu diabetickej diéty, ktorou je racionálna výživa a jej princípy. Je s ňou v plnom súlade. Je nutrične vyvážená, to znamená, že obsahuje potrebné denné dávky sacharidov, bielkovín i tukov, minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Na prípravu jedál sú podľa nej využívané potraviny rastlinného pôvodu, ovocie, zelenina, obilniny, huby, oriešky a semiačka. V diétnych plánoch sa nevyužívajú živočíšne produkty. Ako sofistikované špecifikum sa pri stravovaní podľa NFI-protokolu predpokladajú vzájomné a vyvážené interakcie chemických látok, resp. bioaktívnych komponentov obsiahnutých v potravinách rastlinného pôvodu, ktoré by mali navodzovať reverzibilné chemické reakcie a následne ovplyvňovať viaceré metabolické procesy zacielené predovšetkým na odbúravanie tukov v organizme, ich metabolizmus a v konečnom dôsledku úpravu inzulínovej rezistencie. V rámci jednotlivých účinkov NFI-protokolu sa môže uplatňovať kompetícia medzi intracelulárnym metabolizmom glukózy a tukov.

Dlhodobá udržateľnosť zmeny

Ak ste sa rozhodli, že spravíte zmenu, vezmite pero a papier a spravte si plán. Pravidelne si ho vyhodnocujte. Stanovte si cieľ, ktorý je reálne dosiahnuteľný. Za vzor si dajte sám seba. Vyberte si svadobnú fotografiu. Ste to Vy a porovnávate sa sám so sebou. Ďalšou pomôckou je priložený obrázok. Na obrázku sú vzory postáv. Označte si typ postavy ako sa vidíte a aký by ste chceli byť. Potom si vypočítajte BMI (body mass index). Ide o kg/m2 (kilogramy deleno výška krát výška). Znova sa pozrite na obrázok. Pod postavou je uvedené BMI. Teraz si označte, kde ste a znova, kde by ste chceli byť.

Pri stanovovaní svojich cieľov je potrebné byť konkrétny. Tabuľka nižšie Vám pomôže stanoviť si reálny plán.

Špecifické situácie - diéta pri warfarinizácii

Pri warfarinizácii je potrebné vylúčiť väčšie množstvo potravín s vysokým a súčasne nestabilným obsahom vitamínu K. Vyvarovať sa náhlych zmien v jedálničku a jednorázových excesov. Nie je vhodné obmedzenie príjmu vitamínu K v potrave. V potrave je odporúčaný príjem stabilného, priemerného množstva vitamínu K. Liečbu ovplyvňuje príjem vitamínu K v strave. Preto je potrebné, aby konzumácia potravín s obsahom vitamínu K bola čo najkonštantnejšia. Je potrebné zabrániť náhlym zmenám stravy. Najvýznamnejším zdrojom vitamínu K je zelená a listová zelenina a bylinky. Tieto potraviny netreba vylúčiť zo stravy, len sa musí zamedziť kolísanie v stravovaní. Medzi významné zdroje vitamínu K patria: listy amarantu, avokádo, brokolica, ružičkový kel, kapusta, kanolový olej, čajové listy, pažítka, koriander, uhorková šupka (ale nie olúpané uhorky), endívia, kučeravý kel, kivi, hlávkový šalát, listy mäty, horčicové semená, olivový olej, petržlen, hrach, pistácie, červené morské riasy, špenát, jarná cibuľka, sója, sójový olej, čajové lístky (ale nie čaj), listy zeleru, žerucha siata. Brusnicový džús a ďalšie produkty z brusníc môžu zvyšovať účinok warfarínu, a preto sa neodporúča súbežné použitie.

Čítanie údajov z obalu potravín

Na každej potravine je uvedené jej zloženie a energetická hodnota. Uvedeným údajom je potrebné rozumieť. Najčastejšie sa udávajú údaje na 100 g výrobku.

Energetická hodnota

kcal

1 290 kJ/309 kcal

Tuky

15,75 g

z toho nasýtené

8,25 g

Sacharidy

33 g

z toho cukry

21 g

Vláknina

7,58 g

Bielkoviny

5,85g

Soľ

0,068g

Kyselina listová

150 µg

 

Energetická hodnota výrobku je tvorená všetkými troma základnými zložkami (sacharidmi, tukmi aj bielkovinami). Vždy si treba uvedomiť, na aký obsah (gramy) výrobku je to uvádzané, aká je to časť daného balenia. Vysoká energetická hodnota teda neznamená, že daný výrobok má veľa cukrov, lebo môže byť tvorená tukmi. Obsah zložiek je uvádzaný buď v % alebo v g, mg. Tuky predstavujú množstvo všetkých tukov vo výrobku. V súvislosti s obsahom nasýtených mastných kyselín sa snažíme aby bol ich obsah čo najnižší, teda aj % nasýtených mastných kyselín z tukov čo najnižšie. Ak je uvedený aj obsah mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín, ten má byť čo najvyšší. Sacharidy nám predstavujú obsah celkových sacharidov (jednoduché a zložené cukry). Pri zložke „z toho cukry“ je vyjadrený len obsah jednoduchých cukrov – monosacharidov (glukóza, fruktóza) a disacharidov (sacharóza, laktóza, maltóza). Práve tieto zvyšujú glykémiu a ich obsah by mal byť čo najnižší. Vláknina nám uvádza množstvo nestráviteľných polysacharidov. Jej obsah má byť čo najvyšší.

Záver

Zmena hmotnosti prináša výrazný prínos pre celkové fyzické zdravie. So zmenou sa môže začať v ktoromkoľvek veku. Pokles hmotnosti sa odráža aj v psychických zmenách a procesoch. Výsledok úsilia, ktorým sa úspešne mení vzhľad pacienta mení jeho vzťah k okoliu. Zvýšená pozornosť okolia uvádza človeka do rozpakov. Na reakciu okolia netreba byť precitlivený. Duševná nestabilita prežívaná v osobných vzťahoch sa môže stať zdrojom úzkosti. Inokedy sa môže prežívať eufória a netypické pocity zvýšeného sebavedomia a sebapresadzovania. Prispôsobiť sa takejto zmene je náročné. Je potrebné mať pevné vnútorné odhodlanie a výdrž. Ktosi múdry povedal: „Začnite s tým, čo je možné a dokážete aj to, čo je nemožné.“

MUDr. Jozef Lacka, PhD., MBA


Autor: MUDr. Jozef Lacka, PhD., MBA


« Späť